Economia circulara si conceptul „Cradle-to-Cradle”

Un articol de Raluca Serban-Voinea, Manager Auditeco

„BUILD UPON este cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovarii cladirilor si aduce laolalta peste 1000 de organizatii din 13 tari, care se vor reuni in cele peste 80 de evenimente organizate in perioada 2016 – 2017.

Acest proiect isi propune sa creeze o revolutie de renovare in toata Europa, ajutând tarile sa livreze strategii pentru renovarea cladirilor existente, pâna la 30 aprilie 2017, termenul limita al UE. Aceste strategii sunt critice pentru reducerea consumului de energie al Europei, reducerea efectelor schimbarilor climatice, precum si pentru crearea unor cladiri care sa ofere o inalta calitate a vietii pentru toata lumea.” http://buildupon.eu/ro/despre-noi/.

BUILD UPON este organizat de 3 Consilii de Cladiri Verzi din toata Europa si este coordonat de Consiliul pentru Cladiri Verzi din Spania, cu sprijinul World Green Business Council.

Evenimentul Economia circulara in Sectorul Cladirilor

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au organizat pe 23 mai 2016 evenimentul Economia circulara in Sectorul Cladirilor la care Auditeco a avut placerea sa participe. Acest eveniment a avut un invitat special, dl. Steven Beckers, arhitect acreditat „Cradle-to-Cradle”.

Participarea Auditeco la eveniment

Am avut onoarea onoare sa il cunosc pe Steven, care are un CV impresionant: este presedintele Implementation Centre for Circular Economy, partener fondator si CEO la Lateral Thinking Factory; sprijina proiecte in conformitate cu principiile Economiei Circulare / Cradle to Cradle ™ (C2C), printr-o retea multidisciplinara de experti internationali, ce includ autorii C2C, Dr.Michael Braungart si arhitectul William Mc Donough; fost partener Art & Build Architects, selectat de catre Greenpeace pentru sediile lor centrale de la Bruxelles si de catre Consiliul Europei, a primit premiile BEX, MIPIM, LEAF si RICS, implicat in proiecte de dezvoltare urbana de 15 hectare in Gennevilliers, Franta si 30 de hectare de regenerare urbana Waterwalk in Bruxelles, co-fondator al BIGH (Building Integrated Greenhouses), care promoveaza Aquaponic Urban Farming si productia de alimente in cladiri, conforma cu conceptul de Economie Circulara.

Steven a prezentat proiecte de la re-dezvoltari urbane de o scara foarte mare pana la renovari de cladiri de dimensiuni reduse. A prezentat si notiunea de „cladire care produce” (productive buildings), intrucât aceste cladiri produc resurse alimentare, energie, aer curat, biodiversitate, bunastare sociala, o combinatie sigura pentru viitor, totodata creand baza pentru o economie sustenabila.

Ce este economia circulara?

Economia circulara este noul model de economie ce conserva resursele, in timp ce permite o dezvoltare sigura  si controlata  a activitatilor noastre. „Cradle-to-Cradle” este conceptul care se afla la baza Enonomiei Circulare. Obiectivul atelierului de lucru a fost de a defini ce fel de Impact Pozitiv putem crea, valorificând ceea ce stim, ceea ce am mostenit dar si noile tehnologii inovatoare promovate de acest concept. Impactul Pozitiv al Economiei Circulare va fi prezentat punând accent pe proiectele de renovare, dar va include si unele referinte la proiecte noi construite. Mai multe informatii despre conceptul de „Cradle to Cradle” aici: http://www.c2ccertified.org/

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

ro_RORomanian