Ce fac orasele pentru a se adapta la schimbarile climatice?

Un articol de Raluca Serban-Voinea, Manager Auditeco

Vremurile se schimba. Vremea se schimba. Orasele se schimba?

Rapoartele Agentiei Europeane de Mediu evidentieaza ca provocarile cu care se confrunta orasele europene au crescut in ultima vreme din cauza schimbarilor climatice. Valuri de caldura si seceta, incendii de vegetatie, precipitatii mai frecvente sau inundatii sunt cateva dintre provocarile cu care se confrunta acestea. Marirea capacitatii de adaptare a oraselor este cheia prin care se micsoreaza vulnerabilitatea lor la riscurile legate de schimbarile climatice.

Multe municipalitati nu cunosc faptul ca exista programe cu finantare europeana si consultanta disponibila in Europa pentru realizarea unor astfel de planuri de actiune.

In 2014 Directoratul General „Politici Climatice” din cadrul Comisiei Europene a lansat, ca parte a Strategiei de Adaptare la Schimbari Climatice, initiativa Mayors Adapt – The Covenant of Mayors’ Initiative on Adaptation to Climate Change http://mayors-adapt.eu/about/about-the-consortium/. Atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea infrastructurii si a politicilor la efectele schimbarilor climatice sunt elemente esentiale in construirea unor orase durabile. Initiativa Comisiei Europene ofera un cadru necesar autoritatilor locale pentru a actiona in acest sens. De asemenea, exista finantare disponibila din partea UE prin programul LIFE 2014-2020, care include un sub-program dedicat actiunilor de adaptare la schimbari climatice.

Un numar de 5.958 de primarii ale unor orase au aderat la Mayors Adapt. Lista lor completa o gasiti aici: http://www.covenantofmayors.eu/about/signatories_en.html. Rotterdam, Londra, Copenhaga, Bratislava, Almada, Bologna sunt cateva exemple de municipalitati care au facut progrese in reducerea vulnerabilitatii lor la riscurile legate de schimbarile climatice si au elaborat unele dintre cele mai bune strategii de adaptare la aceste schimbari si unele dintre cele mai eficiente planuri locale de actiune.

Desi in Romania exista localitati precum Aiud, Alba Iulia, Cugir, Miercurea Ciuc care au aderat la Mayors Adapt, in Bucuresti, orasul care este din plin afectat de efectele schimbarilor climatice, doar Primaria Sectorului 1 a facut demersurile necesare pentru a adera la Mayors Adapt. De asemenea, orasele mari precum Constanta si Iasi nu se regasesc pe aceasta lista. Municipiul Bucuresti nu are pana in prezent o strategie pentru a se adapta la schimbarile climatice, desi in ultimii ani fenomene extreme de la seceta prelungita sau precipitatii torentiale au afectat acest oras.

Se estimeaza ca Rotterdam va fi unul din orasele foarte afectate de efectele schimbarilor climatice. Municipalitatea a elaborat Climate Change Adaptation Strategy prin care se propun solutii concrete de combatere a acestor efecte. Abordarea sa s-a axat pe incheierea unui parteneriat cu institutii de cercetare pentru a evalua zonele din oras care sunt cel mai puternic afectate si gasirea unor solutii punctuale pentru a rezolva problemele existente, cum ar fi plantarea de copaci sau ridicarea unor diguri de protectie. Principalele amenintari identificate au fost: cresterea nivelului marii, precipitatii intense, niveluri mai scazute sau mult mai ridicate ale raurilor, seceta prelungita.

Mai multe detalii despre metodele practice pe care le-au folosit orasele europene in lupta cu efectele schimbarilor climatice le voi detalia intr-un articol viitor.

© AUDITECO GES S.R.L. - All Rights Reserved

Web Design by Danco Vision

ro_RORomanian